Aanleverspecificaties

Heb je vragen over het aanleveren van je opdracht of zijn er onduidelijkheden rond het aanleveren? Hieronder verduidelijken we enkele grafische begrippen. Dit helpt je bij het aanleveren van je pdf.

Letterfonts insluiten / fonts embedden
Als je gebruik maakt van een lettertype dat niet standaard op je computer is geïnstalleerd, kun je het lettertype insluiten. Zo wordt dit lettertype ook aan de ontvanger getoond die het lettertype niet op zijn computer heeft staan. Je kunt fonts insluiten in Acrobat of wanneer je een InDesign-document exporteert naar PDF. Een nog betere optie is om gebruik te maken van lettercontouren.

Lettercontouren
Tekst omzetten naar lettercontouren is iets anders dan het insluiten van lettertypes. Wanneer je een tekst omzet naar lettercontouren, ziet het opmaakprogramma de tekst als vector, dus als afbeelding. Hierdoor kan er niets veranderd of gewijzigd worden in de tekst wanneer deze wordt gedrukt. Door gebruik te maken van lettercontouren voorkom je foutmeldingen over ontbrekende lettertypes en weet je zeker dat de letters correct worden weergegeven in je boek. Wij raden dan ook aan om je tekst om te zetten in lettercontouren voordat je het bestand naar ons stuurt. In Adobe Illustrator en InDesign kunt je tekst omzetten naar lettercontouren door in het ontwerpprogramma de tekst te selecteren en vervolgens in de menubalk te klikken op ‘Tekst’ > ‘Lettercontouren’. Photoshop zet tekst automatisch om. 

DPI
Voor optimaal drukresultaat is het van belang dat je bestanden een resolutie hebben van 300 dpi. Wellicht is dit niet altijd mogelijk. Wij hanteren een ondergrens van 150 dpi. Wil je altijd zekerheid of een optimaal drukresultaat dan kunnen wij een bestandscontrole voor je uitvoeren. Bestanden met 150 dpi of een nog lagere resolutie worden niet gedrukt zonder nadrukkelijke toestemming van de klant. Je bent te allen tijden zelf verantwoordelijk voor het aangeleverde materiaal.

Afloop
Afloop is een afbeelding of kleurvlak dat gedeeltelijk over één of meer randen van het papier afloopt. Een aflopend gedeelte is niet zichtbaar op het uiteindelijk schoon gesneden drukwerk.

Formaten en snijmarge
Bestanden moeten druk klaar aangeleverd worden. Dit betekent dat je bestanden voorzien zijn van de juiste formaten. Hou rekening met de snijmarge/bleeds. Deze zijn 3 mm.

Tip: Werk ruim binnen het netto formaat met beeld en tekstelementen. Zo voorkom je dat deze worden afgesneden tijdens de nabewerking.

Handige hulpmiddelen om je formaat te bepalen
Overzicht van papiersoorten
Bereken je rugdikte
Bereken je omslag

Kleur
NBD Biblion drukt full color digitaal drukwerk (4/0 of 4/4). Dit betekent dat je bestanden in vier tonerkleuren worden gedrukt. De vier kleuren van full color drukwerk zijn cyaan (blauw), magenta (roze/rood), yellow (geel) en key (zwart). Door deze in verschillende verhoudingen te mengen kunnen alle kleuren worden gemaakt. Wil je je full color bestanden aanleveren met deze CMYK-kleuren?

PDF
Waarom PDF? Een PDF is een ‘gesloten’ document, waarbij de indeling vaststaat en dus niet kan veranderen wanneer het op een andere locatie geopend wordt. Het PDF-format is het meest gebruikte bestandstype om documenten uit te wisselen als er geen bewerkingen meer nodig zijn. Als je bijvoorbeeld een mooi Word-document hebt gemaakt, zal deze op je PC hetzelfde blijven. Echter als wij deze op onze computer openen, missen wij waarschijnlijk fonts/lettertypen en hebben wij andere printermarges. Hierdoor zal de gehele lay-out veranderen.

Volgorde pagina’s
Je kunt het beste de binnenwerk pagina’s gewoon los onder elkaar zetten in één document. Gebruikelijk is dat een oneven pagina een rechterpagina is en een even pagina een linkerpagina is. Wil je het omslag als complete aparte opmaak los van het binnenwerk aanleveren? Instructies voor het vervaardigen en het bepalen van de maten van het omslag vind je in de FAQ.