Boek laten drukken: digitaal of offset?
Wil je een boek laten drukken, maar weet je niet of je moet kiezen voor een digitale of offsetdruk? Geen zorgen, wij begrijpen dat dit een lastige keuze kan zijn. In dit artikel nemen we vijf belangrijke verschillen onder de loep zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw specifieke situatie.
Voordat we ingaan op de belangrijke verschillen, is het handig om eerst het verschil tussen offset drukken en digitaal drukken door te nemen.
Digitaal drukken
De digitale druk is een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om kleine oplages te drukken, zonder dat er grote investeringen in drukplaten nodig zijn. In plaats daarvan wordt het boek rechtstreeks vanaf een computerbestand naar de printer gestuurd. Digitale druk is ideaal voor kleine oplages zoals zelf gepubliceerde boeken die minder dan (ongeveer) 500 exemplaren.
Offset drukken
Offsetdrukken is een veel gebruikte druktechniek. Er wordt met deze methode gebruik gemaakt van aluminium drukplaten, welke op het ontwerp geplaatst worden. Doordat er tijdens het offset drukken informatie via een laser op het boek gedrukt wordt, komt het niet direct in aanraking met het papier.
Voordelen digitaal drukken
Nu we alle nadelen en voordelen van offset drukken uit één hebben gezet gaan we naar de voordelen van digitaal drukken:
- Digitaal drukken is sneller dan offset drukken.
- Bij digitaal drukken wordt elk boek afzonderlijk gedrukt, hierdoor kun je (kleine) wijzingen aanbrengen in het ontwerp of de inhoud.
- Lagere opstartkosten, omdat er geen drukplaten nodig zijn. Hierdoor zijn de opstartkosten lager dan bij offset drukken.
- Bij Printen & Binden altijd een gratis proefdruk.
Nadelen digitaal drukken
- De opstartkosten zijn lager, maar de kostprijs per boek is hoger dan offset drukken. De winstmarges kunnen daardoor kleiner zijn.
- De kwaliteit van een digitale druk is over het algemeen lager dan bij een offsetdruk.
Voordelen offset drukken
De voordelen van offsetdrukken zijn:
- De kosten per boek: voor offsetdrukken zijn de opstartkosten hoger, maar daardoor is de kostprijs per boek lager dan bij digitaal drukken.
- Kwaliteit boeken: offsetdrukken heeft een hogere kwaliteit met afdrukken. De kleuren en lijnen zijn helderder.
Nadelen van offset drukken
Uiteraard heeft offset drukken ook nadelen:
- Hogere opstartkosten, omdat er gebruik wordt gemaakt van drukplaten. Daardoor zijn de opstartkosten aanzienlijk hoger dan bij digitale druk.
- Offsetdrukken kost meer tijd en inspanning dan digitaal drukken.
- Met offsetdrukken is het moeilijker om aanpassingen aan te brengen aan bijvoorbeeld het ontwerp of de inhoud. Met digitaal drukken is dit wel mogelijk
Levertijden digitaal drukken en offset drukken
Voor zowel digitaal als offset drukken hebben we verschillende levertijden:
- Digitaal drukken: softcover 3 werkdagen en hardcover 5 werkdagen.
- Offset drukken: 2 tot 4 weken.
Digitaal drukken versus offset drukken
Het maken van de keuze tussen digitale druk of offsetdrukken hangt af van jouw specifiek doelgroep en persoonlijke wensen. Wil je bijvoorbeeld een groot aantal boeken drukken? Dan is offset drukken wellicht voordeliger. Wil je juist een kleine oplage of de mogelijkheid hebben om kleine aanpassingen te maken aan het ontwerp? Dan is digitaal drukken een betere optie.
Als je graag advies wilt of meer informatie wilt over de verschillende mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op. Ons team van experts staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze.