Hardcover of softcover boeken: vijf belangrijke verschillen

Hardcover of softcover boeken: vijf belangrijke verschillen

Hardcover of softcover boeken: vijf belangrijke verschillen

De keuze voor het laten drukken van een hardcover of softcover boek is niet gemakkelijk. Vroeger, tijdens het inleveren van boeken op school, werd het verschil tussen een hardcover en softcover vaak erg duidelijk. Natuurlijk hebben beide manieren hun eigen voor- en nadelen. Deze hebben wij dan ook op een rijtje gezet!

Voordat we de verschillen in gaan, is het eerst handig precies uit te leggen wat het verschil is tussen een hardcover en softcover boek.

Het belangrijkste verschil tussen een hardcover en softcover boek zit hem in de omslag. Een hardcover heeft een niet buigbare, harde omslag met een stevige rug. Een softcover heeft een omslag van dun en buigbaar karton. Al onze omslagen worden afgewerkt met een laminaat.

Vijf tips hardcover en softcover boeken

 1. Duurzaamheid. 
  Hardcover boeken zijn meestal steviger en duurzamer dan softcover boeken, waardoor ze langer meegaan en beter beschermd zijn tegen beschadiging.
 2. Prijs.
  Het prijsverschil tussen hard- en softcover boeken is iets groter. Het prijsverschil zit echter enkel in het uiterlijk en functionaliteit en niet in de kwaliteit. Er zijn namelijk meer handelingen nodig om een hardcover te produceren. 
 3. Professionaliteit.
  Hardcover boeken komen vaak serieuzer en professioneler over dan softcover boeken. Hardcover boeken zijn dan vaak ook geschikt voor het uitgeven van wetenschappelijke of zakelijke publicaties. Voor boeken die veel gebruikt worden is ook een hardcover aan te raden. Denk aan kinderboeken, bibliotheekboeken of schooljaarboeken. Voor sommige genres, zoals romans, thrillers, proefschriften en productcatalogi kan een softcover boek geschikter zijn. Hou dus goed rekening met je doelgroep. 
 4. Prestige.
  Hardcover boeken hebben vaak een prestigieuzer imago dan softcover boeken, omdat ze meer geassocieerd worden met kwaliteitspublicaties.
 5. Presentatie.
  Hardcover boeken kunnen een stijlvolle uitstraling hebben en een geweldige uitstraling hebben op boekenplanken, wat ze een goede keuze maakt als cadeau of presentatie-item. Softcovers zijn juist weer handiger om mee te nemen op bijvoorbeeld vakantie. 

Ga je voor hardcover of softcover?

De keuze tussen hardcover en softcover is afhankelijk van het soort boek en hoe vaak het gebruikt zal worden. Een softcover is een boek met een flexibele, kartonnen omslag. Dit wordt ook wel een paperback genoemd. Bij een softcover heeft de omslag hetzelfde formaat als de bladzijden in het boek. Een boek met softcover is vooral geschikt voor persoonlijk gebruik en zie je vaak bij leesboeken, proefschriften. 

Wil je een boek maken dat veel gebruikt gaat worden, zoals een kookboek, kinderboek, bibliotheekboek of schooljaarboek. Dan is een hardcover aan te raden. Een hardcover is robuuster en heeft een luxere uitstraling. Bij een hardcover boek is de omslag altijd net iets groter als de bladzijden van het boek. De stevige omslag zorgt voor bescherming tegen kreuken, vouwen en andere schade. 

Hardcover of sofcover boek: gewicht & oplage

Het is van belang om stil te staan bij het gewicht van het boek. Hardcover boeken zijn zwaarder van softcover boeken. Dit kan invloed hebben op het verzenden en transporteren van de boeken.

Ook is het van belang om rekening te houden met de oplage. Bij een grotere oplage is een softcover goedkoper dan een hardcover boek. Dit is bij zowel een lage als een hoge oplage. 

Tot slot is het belangrijk om te bedenken dat de keuze tussen een hardcover of softcover boek niet definitief hoeft te zijn. Soms kan het bijvoorbeeld zinvol zijn om eerst een softcover boek uit te geven en later, als het boek succesvol blijkt te zijn, een hardcover versie op de markt te brengen.

Productietijd hardcover en softcover boeken

Hardcover boeken hebben een langere levertijd dan softcover boeken.

 • Softcover: drie werkdagen.
 • Hardcover: vijf werkdagen.

Bekijk ook onze FAQ voor alle antwoorden omtrent levertijden. 

Meer informatie of advies nodig?

Is je nog iets onduidelijk of heb je andere vragen omtrent het de keuze voor een hardcover of softcover boek? Dan kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, we helpen je graag!