Schrijfwedstrijd: Wat betekent de bibliotheek voor jou?

Bibliotheek Hoogezand wint verkiezing beste bibliotheek van Nederland

Bibliotheek Hoogezand is door zowel publiek als vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2022. Bibliotheek Hoogezand won in de finale van vier andere genomineerde openbare bibliotheken uit Almelo, Goes, Noordwijk en Terneuzen. De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion. De award werd vandaag uitgereikt door Nina Nannini, directeur van Stichting NBD Biblion en Menno Goosen, hoofdredacteur van Bibliotheekblad.

Bibliotheek Hoogezand is door zowel publiek als vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2022.

 

Midden in de samenleving
De vakjury was erg te spreken over de rol die Bibliotheek Hoogezand in de samenleving speelt: ‘Bibliotheek Hoogezand zoekt nadrukkelijk de verbinding met de gemeenschap op, en dat gaat ze zo te zien heel goed af. Zo zet de bibliotheek stevig in op educatie op het gebied van laaggeletterdheid en digitale inclusie. Laaggeletterdheid is in Hoogezand nog steeds een probleem. Het valt de jury tevens op dat de medewerkers stuk voor stuk een open houding hebben tegenover nieuwe initiatieven. Er wordt ook actief gebruikgemaakt van de aangeboden activiteiten, zoals het makerslab. De bibliotheek lijkt een goed evenwicht gevonden te hebben tussen collectie en connectie. Het is nog steeds een goed herkenbare bibliotheek, maar ook duidelijk een plek voor ontmoeting en debat, leren en ontwikkelen.’

Schrijfwedstrijd: Wat betekent de bibliotheek voor jou?
Dit jaar werd voor het eerst de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd georganiseerd; een wedstrijd exclusief voor de bezoekers en leden van de openbare bibliotheek. De centrale vraag was: Wat betekent de bibliotheek voor jou? Maar liefst 387 mensen deelden hun ervaringen, verwoord in essays, gedichten of zelfs songteksten. In de categorie jeugd tot en met 16 jaar won Debora van der Weide de eerste prijs met haar bijzondere liefdesbrieven aan de bibliotheek. Zij ontving uit handen van Gerdi Verbeet een Eftelingbon van €1000 en een award. De eerste prijs in de categorie volwassenen ging naar Roelke Aalderink voor haar gedicht Bibliotheek-cv. Zij ontving een award en €1000. Van de 80 mooiste inzendingen van deze schrijfwedstrijd is een hardcover, geïllustreerd boekje gemaakt dat te bestellen is via schrijfwedstrijd@bibliotheekblad.nl. Deze bundel verzamelde teksten is geproduceerd door Printen en Binden. De Schrijfwedstrijd werd mogelijk gemaakt door OCLC, NBD Biblion, Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en Stichting GO Fonds.

Bundel - Wat betekent de bibliotheek voor jou?
Wat betekent de bibliotheek voor jou? - Bundel geproduceerd door Printen en Binden

Rol van de bibliotheek
Door middel van de verkiezing willen Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De verkiezing wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn, maar wil de vestiging onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de Bibliotheekwet. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit.