Ricoh Document Center Haaglanden voorziet in nieuwe behoefte van NBD Biblion

Uiterst tevreden met Ricoh!

Ricoh Document Center Haaglanden ontwikkelt zich op diverse speelvelden. “We leveren een legio van oplossingen op het gebied van documentmanagement en IT, maar we zijn wel trouw gebleven aan onze core en dat is printing”, geeft Roy van der Aart, Senior Accountmanager bij Ricoh Document Center Haaglanden, aan. “Dat heeft zijn vruchten onder meer afgeworpen bij NBD Biblion.”

Het in Zoetermeer gevestigde NBD Biblion maakt boeken geschikt voor bibliotheken. Hardcovers die binnenkomen, worden geplastificeerd, voorzien van RFID label en een kaartje voor in het boek. “Bij een softcover wordt de omslag eraf gescheurd, opnieuw overlijnd en omgebouwd naar een hardcover”, vertelt Joop Wolff, Teamleider Printen & Binden. “Wij leveren merendeels hardcover boeken aan de bibliotheken.”

Printing on Demand

Van origine is NBD Biblion een stichting. Bibliotheken worden immers gefinancierd door gemeenten en overheid. De afdeling Printen & Binden ging steeds meer de markt op met POD (Printing on Demand). “Een stichting streeft een ander doel na dan het maken van winst. In 2019 zijn wij een BV geworden. Grote en vele uitgevers en particulieren weten ons ook goed te vinden.” Ricoh bedient NBD Biblion al zo’n 20 jaar op het gebied van Office Printing. “Ook hebben we zelfs ooit een softwaresysteem geïmplementeerd om de repro en office meer samen te brengen”, geeft Roy aan. Hij herinnert zich nog zijn eerste contact in 2014 vanuit Ricoh Document Center Haaglanden met NBD Biblion, de contacten tussen beide bedrijven dateren al van 2010. “We hebben een relatie opgebouwd en uiteindelijk de tender gewonnen om de kantoren te voorzien van onze printers. Die printers hebben we dit jaar vervangen.”

Roy van der Aart en Joop Wolff, Teamleider Printen & Binden

Hardware

Toen Joop vijf jaar geleden bij de ‘huisdrukkerij’ aan de slag ging als teamleider, maakte hij vrij snel kennis met Roy. “Ik had door dat er nu iemand zat met een andere insteek”, vertelt Roy. Joop wilde zijn onderdeel van het bedrijf winstgevend maken. “We hebben open gesprekken gehad, wat al snel uitmondde in een offertetraject voor twee printers. Al 20 jaar levert Ricoh de office machines voor de kantoren en al 20 jaar zijn we bezig geweest om de hardware en service te mogen leveren voor de drukkerij. Dat is in februari van dit jaar gelukt.” De afdeling Binden en Printen was altijd een bolwerk van een andere leverancier. Op een gegeven moment liep Joop tegen het feit aan dat de continuïteit in de drukkerij niet meer door deze leverancier gewaarborgd kon worden vanwege een gebrek aan onderdelen en mensen. Dat leverde vaak een langere stilstand op, omdat dit de enige machine was waarmee het juiste volume gedraaid kon worden. “Als ik hier kwam, ging ik gelijk even kijken of de machine in het rood – een teken van storing – stond. Dat was voor mij het moment om daar iets mee te doen”, zegt Roy. Roy heeft een passend voorstel aangeboden, waar Joop erg enthousiast over was. Als teamleider kon hij zelf de beslissing voor twee printers van Ricoh niet nemen, want hij heeft ook te maken met managers en directie. Na het aanleveren van een positief businessplan heeft NBD Biblion gekozen voor het plan van Ricoh. “Ten eerste vind ik dat er bij Ricoh een heel goed serviceapparaat achter staat. De samenwerking loopt ook goed. Als wij iets nodig hebben, staan mensen gelijk voor je klaar.”

Groei

Het volume van de afdeling Binden & Printen is gegroeid. Vorig jaar werd een groei van 20% gerealiseerd. “Er zijn weliswaar klanten die minder zijn gaan doen, maar onze klantenkring wordt steeds groter”, geeft Joop te kennen. We zijn uiterst tevreden met Ricoh. Met die twee machines zijn we nu een stuk flexibeler.” “De technologie waarmee Ricoh groot is geworden, en waar nog steeds de focus ligt op doorontwikkeling, hebben we kunnen koppelen aan een nieuwe en directe behoefte van de klant, in dit geval NBD Biblion, om zonder te veel schakels producten en diensten af te kunnen nemen”, besluit Roy. “En dat nog lokaal ook!”